Begin 2009 werd door Jacqueline Bouts Xenia opgericht.  In haar werk als verpleegkundige werkte zij met ernstig zieke jongeren. Zij ontdekte dat voor jongeren in de leeftijdcategorie van 16 tot ca. 35 jaar geen hospice en logeeropvang in Nederland bestond. Er zijn hospices voor kinderen tot 16 jaar en hospices voor ouderen, maar deze jonge mensen vallen tussen wal en schip. Het idee dat er in Nederland  goede opvang voor deze groep moest komen liet haar niet meer los. Een naam had zij  al snel bedacht: Xenia (Grieks voor gastvrijheid). Direct was het ook duidelijk dat Xenia niet alleen terminale zorg zou bieden maar ook overbruggingszorg en respijtzorg. Het moest een “dichtbij thuis huis”, een logeerhuis  worden.

Samen met Erik van Tussenbroek, Els van Berkel en Piet van Veen vormde zij de Initiatiefgroep en op 2 april 2009 werden de Stichting  Xenia Hospice en de Stichting Vrienden van Xenia Hospice opgericht.

Eén van de eerste punten waar de Initiatiefgroep zich mee bezig hield was het vinden van een passende huisvestingsplek. Uitgangspunt hierbij was dat Xenia in de stad moest komen. Immers, jonge mensen staan midden in het leven en daarbij hoort in deze levensfase, indien mogelijk, even uitgaan, een terrasje pakken, de bioscoop, zelf kleding gaan  kopen, vrienden ontvangen.

Na vele zoektochten door de stad vonden ze de locatie aan de Kloosterpoort  de beste plek voor Xenia. Het is een rustige binnenplaats met een prachtige, oude bruine beuk, pal naast de drukke Hooigracht, dus midden in de stad, met het bruisende stadsleven met de kroeg om de hoek.

In het toenmalige SLS Wonen (later gefuseerd met DUWO) werd een partner gevonden om het pand te bouwen en in huur aan Xenia te geven. Xenia zorgde voor het ontwerp en diende de inrichting te bekostigen.

View the embedded image gallery online at:

September 2012 was de bouwvergunning binnen en kon begonnen worden met de voorbereidingen voor de bouw. Intussen groeide de groep van enthousiaste mensen die zich inzetten voor de totstandkoming van Xenia. De bestuursleden van de Stichting Vrienden stonden voor de taak de financiën bij elkaar te krijgen voor de kostbare, medische inrichting. Hen bleek steeds weer hoe betrokken iedereen zich voelt bij het idee Xenia.

Op 1 maart 2013 ondertekenden DUWO en Xenia het huurcontract voor het te bouwen Xenia aan de Kloosterpoort in Leiden. Op 19 juni  2013 onthulde wethouder Van Gelderen officieel het bouwbord op de bouwlocatie aan de Kloosterpoort in Leiden als teken van de start van de bouw van Xenia. Het hoogste punt van de bouw werd begin oktober 2013 bereikt. Om deze  belangrijke mijlpaal te vieren hesen de ambassadeurs van Xenia Martijn van Rees, Sander Tichler en Jochem Myjer op 8 oktober symbolisch de vlag op de bouwlocatie.

En dan is het zover: op vrijdag 4 april 2014 opende Xenia haar deuren!  Voor de talrijke  mensen die zich nauw betrokken voelen bij Xenia, zoals donateurs en vrijwilligers, vonden op 4 april  en op 5 april  drukbezochte openingsbijeenkomsten plaats, waarbij iedereen de gelegenheid kreeg het prachtige Xenia gebouw te bewonderen!
In een periode van 5 jaar is de droom van Jacqueline werkelijkheid geworden, een fantastisch resultaat!

facebook.com/xenialeiden/po… Nog altijd trots op het winnen van @GoudenPiramide 2016 Benieuwd naar toekomstige winnaar2018!Succes met nomineren

@GoudenPiramide Was een hele mooie dag ! Dankjulliewel

15 uren geleden reply retweet favorite

@RijksBM @GoudenPiramide Nog altijd zo trots op ! Benieuwd naar de volgende winnaar!

15 uren geleden reply retweet favorite

@kunstverleners @Fonds1818 @leidschdagblad Wat geweldig Gefeliciteerd!

1 dag geleden reply retweet favorite

@TdRijnen De kerstboom is echt prachtig!

4 dagen geleden reply retweet favorite

Recent nieuws

Xenia viert feest op de internationale dag voor de hospicezorg.

Xeniahospice ontmoet de buurt op de Internationale dag van de hospice en palliatieve zorg, op zaterdag 14 oktober van 14.00 tot 16.00 uur. Alle buren en andere belangstellenden zijn welkom in de tuin voor Xenia.

Steun xenia met een eigen actie!

Xenia is het eerste initiatief in Nederland waar palliatieve zorg aan jonge mensen wordt gegeven. Xenia biedt een thuis op maat voor gasten met een levensbedreigende, ongeneeslijke ziekte. We ontvangen geen subsidies. Financiële steun voor Xenia is daarom hard nodig; we zijn er van afhankelijk. Wij zijn dus heel erg blij met iedereen die voor Xenia in actie komt.

Prachtig filmpje over Xenia

In de zorg zijn jongeren en jong-volwassenen de vergeten doelgroep. Xenia biedt deze jonge mensen die intensieve, verpleegkundige en medische zorg nodig hebben een thuis. Op een manier die de jongere zelf wil. Je krijgt een mooi idee hoe dit in de praktijk vorm krijgt bij Xenia door dit prachtige filpmje, gemaakt door Het woord is aan Jou, te bekijken.

Xenia, un hogar con corazón para alegrar la vida en Holanda

Afgelopen week is Jacqueline Bouts geïnterviewd voor de Mexicaanse krant El sol de Mexico en het artikel met als vertaalde titel "Xenia, een huis met een hart om in Nederland het leven op te fleuren" staat nu online. Of download en lees de pdf van het artikel.

Film Xenia voor tentoonstelling 'Intensive Care, Architectuur en Design in de Zorg'.

Op 6 april opende wethouder Mieke Damsma bij Bureau Europa, platform voor architectuur en design de tentoonstelling 'Intensive Care, Architectuur en Design in de Zorg'. Voor deze tentoonstelling is een mooi filmpje gemaakt over Xenia.